Benodigdheden
- Plastieken zeefje
- houten of plastieken lepel
- waterkefir (100gr./l)
- plastieken of glazen pot
- suiker (40-70 gr/l.)
- vijgen, dadels of gedroogde abrikozen, allen ongezwaveld
- bio citroenen
Bereiding
De waterkefir wordt gespoeld en in de uitgespoelde pot gedaan samen met water, suiker, vijgen, abrikozen, dadels en een (halve) citroen. Indien je een weckpot gebruikt, sluit deze dan niet met elastiek. De waterkefir ontwikkelt koolzuur, een hermetisch afgesloten weckpot kan uiteen spatten. De kefir wordt nu 48u met rust gelaten. Hij staat best in het licht maar niet in direct zonlicht.
Herhaal dan de bereiding na 48 u.
Tweede fermentatie
Na het basisrecept van waterkefir kan je nog een tweede fermentatie doen. Dit doe je door het basisrecept (zonder de korrels) in een fles te gieten en wat thee toe te voegen. Je kan bosvruchtenthee of verse muntthee gebruiken. Er wordt wat vers fruit aan toe gevoegd (aardbeien, frambozen, zwarte bessen) of appeltjes. Eigenlijk kan elk soort fruit hiervoor dienen. Eventueel voeg je nog een handvol rozijnen toe. Laat nu fermenteren gedurende 24u. Het fruit wordt er uit gehaald en de flessen worden gekoeld in de koelkast voor gebruik.
Als je er een soort wijn van wil maken dan kan je bij de tweede fermentatie bio-druivensap doen.