Komboucha is ontstaan in het verre-oosten, waarschijnlijk 2.000 jaar geleden in China. Men vond geschriften terug van het gebruik van komboucha in China in 221 v.Chr. gedurende de Tsin Dynastie.  Het stond bekend als de onsterfelijkheidsthee.

Het werd gedurende vele eeuwen gebruikt in West-Europa, Rusland en Japan. Via Rusland verspreidde de komboucha zich naar Polen, Duitsland en Denemarken tot aan de Tweede Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog werd het herontdekt in Duitsland. In de jaren '50 was komboucha de drank van de Italiaanse jetset.

Komboucha ontstaat door fermentatie van thee en suiker door lactobacil-en gistculturen. De drank bevat voornamelijk glucoronzuur, melkzuur, azijnzuur, aminozuur, antibiotische stoffen en vitamines C en B.

Eigenschappen:

  • Bevordering van de spijsvertering

  • Antibiotische eigenschappen

  • Ontgiftiging door glucoronzuur

  • Neutralisatie van urinezuur

  • Leverbeschermende werking

  • Reuma

  • Aderverkalking

  • Regelen darmwerking

  • Psychische stress