Benodigdheden
- Glazen bokaal met een zo groot mogelijke opening
- Kombuchatheezwam
- Water
- Zwarte of groene thee (5gr./l)
- suiker (70gr/l)
- Kookpan.
Bereiding
Laat het water koken,neem van het vuur af en voeg de thee er bij .Laat de thee afkoelen tot 25°C of tot hij handwarm is, voeg de suiker er aan toe. Voeg er ook een kopje starterskombucha aan toe(vocht uit de vorige bereiding). Leg er de scoby voorzichtig in.
Dek de pot af met een stuk stof of een velletje van de keukenrol,de kombucha moet kunnen ademen. Laat die 7-30 dagen staan op een warme niet te lichte plaats. Fel zonlicht kan schadelijk zijn.
Wanneer je de drank na een week wil opdrinken dan kan dit, deze zal zoeter smaken dan wanneer je die langer laat staan. Een kwestie dus van uit te proberen wat je het lekkerst vind.
Haal de scoby er uit met schone handen, zeef de vloeistof en giet die in glazen flessen. Er kan ook een tweede fermentatie toegepast worden maar dit is afhankelijk van je persoonlijke smaak .Bij de tweede fermentatie kan fruit toegevoegd worden.
Omdat de scoby een levend iets is zal die groeien. Onder de opstart-scoby zal je al snel een tweede scoby zien groeien. Die scoby kan blijven hangen of je kan die van de moeder scheiden en een tweede pot er mee opstarten.
Wanneer je te veel scoby’s hebt kan je die onderbrengen in één pot, het hotel genoemd.