Melkkefir is een gekweekte, romige drank en is zeer gezond. De zure, frisse smaak lijkt op die van yoghurt maar het bevat heilzame gisten, naast de probiotische bacteriën die men ook in yoghurt terug vindt. Omdat  melkkefir zo uitgebalanceerd en voedzaam is, draagt hij bij aan een gezond immuunsysteem. Mensen die lactose-intolerant zijn krijgen door het drinken van melkkefir lactase binnen. Lactase is een enzym dat het grootste gedeelte van de lactose die na het kweekproces nog over is, opgebruikt.

Melkkefir is een grote bron van vitamines en mineralen. Het is rijk aan vitamine A, B2, B12, D en K, calcium en magnesium. Veel hangt af van de keuze van de melk, men kan verse volle melk gebruiken (beste resultaat) maar ook halfvolle en magere melk kan gebruikt worden. Men neemt best alleen dierlijke melk zoals koe-, geiten-, schapen-, of paardenmelk.

Ook sojamelk of kokosmelk kan gebruikt worden maar dan afgewisseld met dierlijke melk, anders sterven de bloemetjes af.

Kefir betekent ‘goed gevoel’ en vindt zijn oorsprong in het Turkse keif. De kefircultuur is eeuwenoud en afkomstig uit de Kaukasus. Pas in de negentiende eeuw werd het effect van kefir bekend bij het grote publiek dankzij de studies van de Russische geleerde en Nobelprijswinnaar Elias Metchnikov. Sindsdien is kefir  ‘de drank van de honderdjarigen’.