Amasi


Amasi (Maas in het Afrikaans) is een gefermenteerde drank uit Afrika. Men had er geen koelkasten en daardoor fermenteerde men de melk om deze te bewaren. Men goot die in een kalebas die zelden of nooit werd uitgewassen,zo werd het fermentatieproces bevorderd.

In 2004 werd er een onderzoek uitgevoerd naar Amasi en daar werden de volgende eigenschappen bevestigd:

  • verbetert de vertering
  • verbetering van het immuunsysteem
  • vermindering van ontstekingen
  • beter herstel na inname van antibiotica
  • vermindering van diarree

Amasi is rijk aan probiotica en bevat actieve levende bacterie-culturen. Qua structuur kan men het vergelijken met iets tussen cottage cheese en yoghurt.

Bereiding van amasi

Amasi is in onze streken vooral tijdens de winter een thermofiele yoghurt, tijdens de zomer een mesofiele yoghurt, doordat de temperatuur in Afrika hoger is.


Ik probeerde 3 dingen uit:

  • de yoghurtmachine met een constante temperatuur van 30°
  • een thermos waarin ik de melk opwarmde tot 30°
  • een potje onder mijn houtkachel(waar de temperatuur overdag 28° was (’s nachts was die wel uit)

Uit mijn bevindingen:alles was gelukt,alleen het potje onder mijn kachel moest wat bekomen in de koelkast.

Opstarten van de cultuur:

Je krijgt een zakje levende cultuur toegestuurd, dit doe je in een potje met niet te veel verse melk (geen UHT om op te starten). Je zet dit voor 24-48u weg op een warme plaats of je gebruikt een andere methode zoals een yoghurtmaker of een thermos. Als het is ingedikt is het klaar. Om een volgende bereiding te maken neem je een schepje uit de vorige batch en voegt er terug melk aan toe. Vergeet geen starter in te vriezen indien het eens fout zou lopen.